freeman

Za vsakega nekaj:

Hrepeniš po odmiku iz mesta in želiš biti blizu naravi? Bi preživel nekaj dni v gozdu, vendar ne veš kako bi začel? Vzemi si čas zase. Pridruži se mi na enodnevnem tečaju, ki je zelo dober začetek za vadbo tehnik, s katerimi se soočaš pri večdnevnih pohodih.

CENA: 40€

Več dnevni tečaj je namenjen spoznavanju veščin, ki omogočajo preživetje v naravi ob minimalni opremi. Poglej na življenje brez hitenja in pozabi na uro. Vzemi nekaj osnovnih stvari in se mi pridruži.

CENA: 150€

Team building

Program je namenjen interesnim skupinam in podjetjem različnih dejavnosti. Cilj dogodka je doseči maksimalno povezanost. Organiziramo več dnevne dogodke z nočitvijo ali pa celodnevno druženje po dogovorjenem programu.  

 CENA: po dogovoru

Gozd, voda, mir, z eno besedo narava. Zelena, rdeča, modra, z drugo besedo mavrična. In vse to ni tam nekje daleč stran…le ti si tisti, ki mora narediti korak. Zato izstopi iz vsakdanje monotonosti in preobremenjenosti, sprosti se ter začuti naravo.

Freeman tečaji so namenjeni vsakomur. Tako tistim, ki poleg vsakodnevne rutine iščete dodatne psihofizične izzive do tistih, ki rabite odmik ali sprostitev. Programi se razlikujejo glede na specifiko terena in cilje tečaja. Tako se lahko soočite z izzivi, ki jih ponujajo hribi, bogati gozdovi in travniki ali pa globoke soteske s potoki in rekami. Glede na danosti področja se iščejo naravna zavetja in ustrezna prenočišča ali pa primerni tereni za postavitev enostavnega bivaka.

Največji poudarek se posveča prižiganju ognja. Že od samega začetka ste vpeti v zbiranje materiala in izdelavo orodij s katerimi se kasneje v taboru preizkusite v pravem netenju ognja. Vmes vam skozi tečaj ponudim še spoznavanje in okušanje široke palete rastlin, opazovanje divjih živali ali prepoznavanje njihovih sledi. Izdeluje se tudi kopja, osti, pasti in orodja. Največkrat, sploh pri večdnevnih pohodih je v program vključeno vse to in tako vsak najde nekaj zase ter doživi kar je iskal.

Cilj udeležbe v Freeman programih je osvojitev osnovnih veščin premikanja ter preživetja v naravi. Vse to lahko dosežemo in razvijamo le, če so okolja v katerem se usposabljanja izvajajo čista ter neoporečna. Vsi vemo, da narava deluje ciklično zato skupaj poskrbimo, da se bo kolesje vrtelo še naprej in krog nikoli ne ustavil. O skrbi za ohranjanje naravnega okolja je bilo napisanega že zelo veliko, pravi pomen so-odnosa človeka in narave pa z vidika racionalnosti ter odgovornosti in pa dejanskega zavedanja vrednosti čiste pitne vode, vodi le skozi lastno izkušnjo.

Začuti naravo

Eno-dnevno doživetje

Hrepeniš po odmiku iz mesta in želiš biti blizu naravi? Bi preživel nekaj dni v gozdu, vendar ne veš kako bi začel? Vzemi si čas zase. Pridruži se mi na enodnevnem tečaju, ki je zelo dober začetek, da spoznaš tehnike, s katerimi se soočaš pri večdnevnih pohodih. Spoznaj in osvoji osnovne veščine preživetja v naravi:

  • Postavitev zavetja ali bivaka iz naravnih materialov (kje in kako)
  • Pridobivanje suhega netiva za ogenj 
  • Tehnike prižiganja ognja (lok, kresilo,lupa…)
  • Spoznaj rastline (mnoge so užitne, druge zdravilne in spet tretje uporabne)

Odkrij veselje, ponos in svoje skrite talente skozi ustvarjalnost in kreativnost. Ko začutiš, da imaš dovolj in da si pripravljen narediti korak k naravi, se prijavi.

Tri-dnevno doživetje

Več dnevni tečaji so namenjeni spoznavanju veščin, ki omogočajo preživetje v naravi ob minimalni opremi. Poglej na življenje brez hitenja in pozabi na uro. Vzemi nekaj osnovnih stvari in se mi pridruži. Ob zagotovitvi pogojev, kot so postavitev bivaka, netenje ognja ter iskanje vode, boš spoznal še:

  • Pravilno pripravo suhega ležišča
  • Izdelavo orodja, orožja in pripomočkov (kopja, osti, bakle, pasti, žlice, posode, košare…)
  • Uporabo rastlin iz okolja (hrana, vrvi,…)
  • Filtriranje nečiste vode
  • Gibanje po gozdu ter osnove orientacije podnevi in ponoči 

Izkušnja je unikatna, saj združuje naravno delovno okolje, telesno aktivnost, izobraževanje, relaksacijo in preživetje.

Prijavi se. BODI TI, BODI FREE    

Foto utrinki

Nekaj o meni...

Že odkar pomnim, me je privlačila zelena barva. Morda celo najbolj od vseh. Travniki, polja, gozdovi in hribi so me kot otroka vedno navduševali. Eden izmed razlogov je bil verjetno tudi ta, da smo z družino živeli precej samo oskrbno in sezonsko. Regrat, šipek, bezeg, gobe, lipovi cvetovi in še bi lahko našteval, so bili na vsakoletnem koledarju za nabiranje, krompir, solata, čebula in ostala zelenjava pa letna rutina. Stik z zemljo in posledično tudi skrb za okolje, mi je bil tako predstavljen kot sestavni del življenja.

Kasneje, v najstniških časih, sem se začel zanimati za športno plezanje. Ta odločitev me je na nek način še tesneje povezala z naravo ter elementi. Šport in avantura, brez rivalstva, v borbi sam s seboj, na vrhu skale, uspeš ali padeš, narava, razgledi in zadovoljstvo ob utrujenosti. Vmes sem ob priložnostih rad izkoristil kakšen vikend in ga preživel še sam v gozdovih. Takrat so sončni zahodi mnogokrat spodbudili potrjevanje in iskanje samega sebe ali pa le iskanje smisla za naprej.

Tako so se zadeve razvijale in leta so tekla. Po daljšem času, ki sem ga več ali manj uspešno preživel v recimo temu »tuji betonski džungli«, me je doma čakal nov izziv. Začeti znova, se ponovno identificirati, sestaviti, najti bistvo ter biti vesel s tem odkritjem. Ob vsem tem premlevanju misli ter zorenju idej so se večletne izkušnje plezanj ter pohodništva izkazale za zelo koristne, otroški spomini o nabiranju gozdnih dobrot pa prav tako. Edina logična posledica in nadaljni korak v tej moji evoluciji je bila torej združitev vseh dejavnikov v eno. Samo tako sem lahko v celoto združil šport, hobi, avanturo in naravo. Mavrica dejavnosti, ki sem jim vedno rad namenjal svoj čas, so tako postale moja svoboda. Svoboda, ki jo težko pokažeš na zemljevidu ali kupiš v trgovini, lahko pa jo začutiš. In ta mavrična svoboda v meni še dandanes najlepše sije, kadar je kulisa zelena.